Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ki-bevándorlás = 9:1
  2008-02-24 19:03:59, vasárnap
 
  Ki-bevándorlás = 9:1

"A statisztikai adatok szerint Magyarország uniós csatlakozása óta, 2004-2007 között 2218 orvos kért - a külföldi munkavállaláshoz elengedhetetlen -igazolást.***

Azt nem tudni, hogy az érintettek közül mennyien mentek el valóban külföldre dolgozni, de mivel az említett igazolást meglehetősen hosszas utánjárással, elég drágán lehet megszerezni, s a dokumentum csupán limitált ideig érvényes, vélhetően a többség már határainkon kívül gyógyítja a betegeket. Ugyanezen időszak alatt 268, külföldi egyetemen végzett orvos kérte diplomája honosítását."



***

Külföldön dolgozna a rezidensek 70 százaléka
A külföldi munkavállaláshoz nélkülözhetetlen igazolást több, mint kétezer orvos kérte négy év alatt.

2003-ban meglehetősen nagy megdöbbenést váltott ki annak a felmérésnek az eredménye, amely szerint a rezidensek 66 százaléka tervez külföldi munkavállalást. A hatásra jellemző, hogy a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának (SE EMK) vezetője, Szócska Miklós, illetve a rezidens szövetséget képviselője ekkor határozták el, a témával hosszabb távon, részletesen érdemes foglalkozni. Mindezt dr. Eke Edittől és Girasek Edmondtól tudtuk meg, akik Szócska Miklóssal együtt immár évek óta végzik, elemzik és gondozzák azokat a felméréseket, amelyeket az első és a hatodéves orvostanhallgatók, valamint a rezidensek körében végeznek évről évre.
Hirdetés

Az SE EMK kutatói óvatosságra intenek. Más dolog ugyanis - figyelmeztetnek - eljátszani a külföldi munkavállalás gondolatával, s más konkrét lépéseket is tenni megvalósítása érdekében. Bár a rezidenseknél mért arány mindmáig 60-70 százalék között mozog, közülük lényegesen kevesebben - nagyjából 10 százalékuk - tesz határozott lépéseket a kivitelezés érdekében. Ők azok, akik állásinterjúkra járnak, tudatosan keresik a kinti lehetőségeket.

Néhány százalékra tehető mellettük azoknak az aránya, akik csak akkor döntenek az utazás mellett, ha személyre szóló ajánlatot kapnak. Sajátos tapasztalat, hogy a külföldi munkavállalást elutasítók nem gyengébb nyelvtudásukra, illetve hasonló, ,,kézzel fogható" okokra, hanem elsősorban érzelmi motivációkra hivatkoznak. E körben első helyen a család áll, amelyet semmi kép sem akarnak itthon hagyni, pontosabban akár egy-két évre elhagyni.

Bár az EMK e témában nem végez klasszikus követéses felmérést - a kérdőívek anonimak, alkalmatlanok az összepárosításra -, ám a különböző szegmensek vizsgálatánál mégis erre törekszenek. Az egy adott időmetszetben végzett vizsgálatok - első, hatod év illetve rezidensek - sok mindent elárulnak arról, vajon a jövendő doktorok miként látják szakmájukat, lehetőségeiket, s persze azt is, miként változnak ezek az idő előrehaladtával.

Az orvosok országok közötti vándorlása, illetve ennek szándéka - akárcsak az unión belül - nem hazai sajátosság, iránya keletről nyugatra, délről északra mutat. Külföldi munkavállalás természetesen volt a rendszerváltás előtt is, bár akkor ezt disszidálásnak hívták. Akadtak persze szerencsések, főként a már jelentős eredményeket felmutató orvosok között, akik szakmai hírnevük okán kaptak hosszabb-rövidebb időre meghívást külföldi intézetekbe, netán egyetemekre. A rendszerváltással, s különösen az uniós csatlakozás után kinyílt a világ a fiatalok előtt is. A néhány hónapos, vagy egy-két éves külföldi munkavállalás - amennyiben integrálódna a hazai képzési rendszerbe - kimondottan használna a magyar egészségügynek.

Girasek Edmond úgy véli, a külföldi gyakorlat, a korszerű technikák és technológiák, nem utolsó sorban a csapatmunka fortélyainak elsajátítása jelentős hozzáadott értéket jelentene. A szakmai ,,világlátást" azonban két dolog bonyolítja. Egyrészt az, hogy ma már sokan akár a szakvizsga megszerzése előtt külföldre mennének - a tavalyi felmérés szerint a rezidensek több mint 50 százaléka! -, így szakorvosi vizsgájukat is valószínűleg külföldön tennék le, másrészt olyan hazai egészségügyi rendszert kellene kialakítani, ahová érdemes visszajönni. Ezekre a kihívásokra azonban felkészületlen a hazai egyetemi, egészségügyi rendszer.
Szakképzett egészségügyi dolgozókból globális hiány mutatkozik.

Ennek egyik oka Eke Edit szerint a társadalmak - különösen az európai országok -elöregedésében keresendő. A jelenség kialakulásában azonban szerepet játszik az orvostudomány fejlődése is, amely újabb és újabb speciális képzésű szakembereket igényel. Az egészségügyben ugyanis a technológiai fejlődés az esetek nagy részében nem kiváltja, hanem épp ellenkezőleg, újabb emberi munkát igényel. S mindezek mellett számolni szükséges azzal is, hogy a nyugat-európai országokban - bár szakképzettségük megszerzéséig jelentős leterheltségnek vannak kitéve a fiatal doktorok -, teljes körűen birtokolva szakterületüket már olyan értékes munkaerőnek számítanak, akikre vigyáznak. Többek között azokkal az igen szigorú szabályokkal, amelyek pontosan meghatározzák, hogy milyen jellegű és mennyiségű munkára mennyi szakembert kell biztosítani.

Nálunk közben évekig azt lehetet hallani, hogy sok az orvos, s ezzel a véleménnyel időnként még ma is találkozni. Ez a téma bonyolultabb egy kijelentő mondatnál, szögezi le Eke Edit. Azt, hogy mihez képest sok vagy kevés nálunk az orvos, a lakosság egészségi állapotának - morbiditási és mortalitási adatainak - ismeretében kell vizsgálni. Amíg a szív- érrendszeri betegségek elviszik a munkaképes férfiak jelentős részét, addig a mortalitási mutató mentén szükséges tervezni az egészségügyi ellátást, s felmérni, hogy a helyzet javításához - az egyéb meghatározó faktorok mellett -, mennyi szakorvosra van szükség.

Nem mellékes az sem, hogy milyen intézményi struktúrában történik a betegek ellátása, mint ahogy az sem, vajon a prevenció-gyógyítás-rehabilitáció ,,szentháromságából" mennyi szakemberre lenne szükség, amennyiben a gyógyítás mellett komoly hangsúlyt helyeznénk a megelőzésre, illetve a rehabilitációra. Függ a szükséges orvosszám a stratégiai céloktól is - amennyiben vannak ilyenek. Lehet esetleg orvosfelesleg a különböző szakmák egymáshoz való viszonyában. Amennyiben egy kórházban nincs annyi műtősnő, amennyi ugyanott az operáló sebészek mellé kellene, akkor a csapat szempontjából kvázi orvosfeleslegről beszélhetünk, az ellátandó esetek felől nézve azonban ez egyáltalán nem így van.

Egy szó, mint száz, Magyarországon nincs orvos- és általában egészségügyi szakember felesleg, sokkal inkább egészségügyi funkciók, ellátási szintek és formák, szakmák, szakterületek, földrajzi régiók, a lakosság egészségi jellemzői és igényei szerinti - néha szélsőségesen! - egyenetlen eloszlás figyelhető meg, szögezi le dr. Eke Edit. Ráadásul a drágán és igen magas színvonalon képzett egészségügyi szakembereket nem hatékonyan ,,használják fel". Jó példa erre az egészségügyi főiskolát végzők helyzete, akik még mindig keresik helyüket a hagyományosan két pólusú - doktor úr-nővérke -ortodox felállású hazai egészségügyi rendszerben.

Amennyiben a kérdőíveken a rossz munkakörülményeket, az anyagi és erkölcsi megbecsülés hiányát, az erősen rögzült struktúrájú honi egészségügyi rendszerben az előrejutás nehézkességét, az idősebb kollegáktól nehezen megszerezhető tudást jelölik meg főbb döntést befolyásoló tényezőként a fiatalok, akkor erre figyelni kell. Mindenekelőtt azért, mert ezek billenthetik át a tétovázókat, hogy a külföldi munkavállalás mellett döntsenek. Eke Edit szerint nagy kárt okozott az is, hogy a meglebegtetett életpálya modell, illetve anyagi felzárkóztatás ötletét, az átfogó egészségügyi emberi erőforrás stratégia kialakítási tervét nem követték a megvalósítás kis lépései.

A statisztikai adatok szerint Magyarország uniós csatlakozása óta, 2004-2007 között 2218 orvos kért - a külföldi munkavállaláshoz elengedhetetlen -igazolást. Azt nem tudni, hogy az érintettek közül mennyien mentek el valóban külföldre dolgozni, de mivel az említett igazolást meglehetősen hosszas utánjárással, elég drágán lehet megszerezni, s a dokumentum csupán limitált ideig érvényes, vélhetően a többség már határainkon kívül gyógyítja a betegeket. Ugyanezen időszak alatt 268, külföldi egyetemen végzett orvos kérte diplomája honosítását.

SE EMK Migrációs Kutatási Project
2008-02-23 18:51
Forrás: Weborvos - Horváth Judit
Kapcsolódó cikkek
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: munkavállaláshoz, szakképzettségük, orvosfeleslegről, nélkülözhetetlen, összepárosításra, elengedhetetlen, figyelmeztetnek, állásinterjúkra, szakterületüket, rehabilitációra, leterheltségnek, előrehaladtával, egészségügyben, munkavállalást, nyelvtudásukra, elöregedésében, menedzserképző, lehetőségeiket, rendszerváltás, felzárkóztatás, egészségügynek, disszidálásnak, magyarországon, felkészületlen, kialakulásában, meglebegtetett, szempontjából, munkavállalás, szakembereket, szakterületek, természetesen, szélsőségesen, alkalmatlanok, meghatározzák, mindenekelőtt, megvalósítása, statisztikai adatok, külföldi munkavállaláshoz, érintettek közül, említett igazolást, dokumentum csupán, hatásra jellemző, rezidens szövetséget, témával hosszabb, hatodéves orvostanhallgatók, rezidensek körében, külföldi munkavállalás, rezidenseknél mért, kivitelezés érdekében, kinti lehetőségeket, utazás mellett, külföldi munkavállalást, Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának, Szócska Miklós, Girasek Edmondtól, Szócska Miklóssal, Girasek Edmond, Migrációs Kutatási Project, Horváth Judit,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Naplemente  Volt egy...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Két tekintet van  Föld napja április 22  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Vannak arcok  Két ember becsülete  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  A végzet az  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  A boldogság ült a világvégén  Az embernek a társa: hiányzik.  Paul David Tripp Április 25  Alakot vált...  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Esti kép  Jó éjszakát  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Minden szülő a lényével nevel.  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Messziről jött ember  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Emberként automatikusan értéke...  Az idő elsodorja létezésünk  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Maradék idő  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Naplemente  Mosolyogtál már ma?  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Az Európai Unió is foglalkozik...  Búzaszentelés  Pillangó  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
statisztikai adatok, külföldi munkavállaláshoz, érintettek közül, említett igazolást, dokumentum csupán, hatásra jellemző, rezidens szövetséget, témával hosszabb, hatodéves orvostanhallgatók, rezidensek körében, külföldi munkavállalás, rezidenseknél mért, kivitelezés érdekében, kinti lehetőségeket, utazás mellett, külföldi munkavállalást, kérdőívek anonimak, különböző szegmensek, jövendő doktorok, orvosok országok, unión belül, rendszerváltás előtt, uniós csatlakozás, fiatalok előtt, néhány hónapos, hazai képzési, magyar egészségügynek, külföldi gyakorlat, korszerű technikák, csapatmunka fortélyainak, szakmai &#8222, szakvizsga megszerzése, tavalyi felmérés, rezidensek több, kihívásokra azonban, hazai egyetemi, társadalmak &#8211, európai országok, jelenség kialakulásában, orvostudomány fejlődése, egészségügyben ugyanis, technológiai fejlődés, esetek nagy, nyugat-európai országokban, fiatal doktorok, igen szigorú, véleménnyel időnként, téma bonyolultabb, kijelentő mondatnál, lakosság egészségi, szív- érrendszeri, munkaképes férfiak, mortalitási mutató, egészségügyi ellátást, helyzet javításához, egyéb meghatározó, betegek ellátása, gyógyítás mellett, szükséges orvosszám, stratégiai céloktól, különböző szakmák, kórházban nincs, operáló sebészek, csapat szempontjából, ellátandó esetek, egészségügyi főiskolát, erősen rögzült, előrejutás nehézkességét, idősebb kollegáktól, meglebegtetett életpálya, átfogó egészségügyi, munkavállaláshoz, szakképzettségük, orvosfeleslegről, nélkülözhetetlen, összepárosításra, elengedhetetlen, figyelmeztetnek, állásinterjúkra, szakterületüket, rehabilitációra, leterheltségnek, előrehaladtával, egészségügyben, munkavállalást, nyelvtudásukra, elöregedésében, menedzserképző, lehetőségeiket, rendszerváltás, felzárkóztatás, egészségügynek, disszidálásnak, magyarországon, felkészületlen, kialakulásában, meglebegtetett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3816
  • e Hét: 18046
  • e Hónap: 29157
  • e Év: 182653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.